Orașul meu cu umeri negri de piatră...






Arhitectura orașului Chișinău nu se află în cea mai bună stare la moment. Majoritatea monumentelor arhitecturale sunt avariate, iar pe acoperișurile blocurilor locative poți observa cu ușurință cum apar mansarde. De asemenea, se înmulțește numărul clădirilor neautorizate. În contextul în care avem o arhitectonie ciudată și avangardistă în oraș, am decis să realizez un interviu cu un tânăr care își face studiile în domeniul dat și care posibil să devină una din persoanele care vor gestiona maimăria Chișinăului. Daniel Vrabii este student în anul I la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Urbanism și Arhitectură. Acesta are o pasiunea enormă față de arta construcției și a proiectării, și speră că va ajunge unul din cei mai emeriți arhitecți ai Moldovei.

,,Știință și artă

- De ce arhitectură?
- Această specialitate îmi oferă posibilitatea să studiez atât știința, cât și arta. Studiile au loc într-un proces interesant. Apelând la facultatea dată, poți activa în calitate de arhitect, designer, sculptor, pictor, geodez și multe altele.

- Cu ce așteptări ai venit la această facultate?
- Tot la ce m-am așteptat, s-a îndeplinit. Am știut tot timpul că arhitecții muncesc mult. Mereu persistă ceva interesant în această domeniu. Aici poți evolua mult pe plan profesional. M-am așteptat la faptul că voi avea niște colegi și profesori neobișnuiți, cu viziuni abstracte asupra vieții. Arhitectura nu poate fi plictisitoare.

,,Un stil aparte”

- Ai vreun idol preferat din domeniul arhitecturii?

- Niciodată nu am încercat să urmez sau să imit pe cineva. Fiecare arhitect trebuie să se dezvolte individual, într-o manieră aparte și unică. Nu trebuie să imiți pe cineva, trebuie să ai un stil aparte. Îmi plac lucrările lui Frank Gehry și Zaha Hadid, însă, puțin probabil că voi urma stilul lor.

- Ce impresii ți-ai făcut după un an de facultate?

- Am rămas plăcut surprins. Am aflat multe pentru mine. Am învățat o mulțime de tehnici de proiectare. Am evoulat moral și intelectual. Încet, încep să mă apropii de profesia dată și să sesizez ceea ce se cere de la mine și ceea ce prezintă de fapt arhitectura.

- Se apropie examenul de BAC și mulți elevi curând vor începe studiile universitare. Ce sfaturi le-ai oferi celor ce doresc să vină la arhitectură?

- Nicodată să nu vină la această facultate (râde). Glumesc, de fapt, celor ce doresc să vină aici le sfătui să plece la cursuri de desen sau la școli de arte. Trebuie să-și antreneze găndirea și viziunea artistică.

,,Panouri publicitare, clădiri deteriorate din U.R.S.S și blocuri locative de o calitate proastă”

- Observ cum în Chișinău clădirile și monumentele arhitecturale se află într-o stare deplorabilă. Ce părere ai despre arhitectura din capitală?

- Arhitectura orașului nu se află în cea mai bună stare la moment. Totul pare distrus și lipsit de o compoziție armonioasă și clară. Nu există un stil concret, propriu. Totul este un amalgam format din panouri publicitare, clădiri deteriorate din U.R.S.S și blocuri locative noi de o calitate proastă. Nu știu cine este arhitectorul-șef al orașului, însă pare a fi o persoană iresponsabilă și neserioasă care ascultă comenzile celor aflați la putere.

- Cum s-ar putea de soluționat problema dată?

- Reconstrucția, distrugerea clădirilor și construcția unor complexe și centre industriale performante. E nevoie de sume enorme de bani, fapt de ce nu dispune primăria municipiului.

- Ce oportunități au viitorii arhitecți la noi în țară?

- Unui tânăr care a absolvit facultatea dată îi va fi foarte greu să se dezvolte profesional în Republica Moldova. Aici sunt companii gigante de construcții ce au acaparat piața. Acestea țin toți clienții potențiali alături. La noi poți să faci doar o practică de bază bună. Majoritatea pleacă peste hotare, deoarece în Chișinău sunt salarii mizere pentru arhitecții și șanse minore pentru creșterea carierei.

,,Corupția, unica problemă

- Ai vrea să activezi în calitate de arhitect în Moldova?

- Dacă erau mai multe oportunități, păi da. Însă, este greu să avansezi cu un salariu oficial ce variază între 3000-6000 de lei. Dacă în viitor aș strânge o sumă necesară de bani peste hotare, mi-aș deschide o firmă proprie de construcție la noi în țară. Moldova este patria mea. Țara noastră dispune de terenuri enorme pentru construție. Corupția, ea este unica problemă.

- Cunoști ce salarii au arhitecții de peste hotare?

- Există arhitecți care fac mulți bani, și arhitecți care fac puțini bani. Aici mai mult depinde de modul în care te vei prezenta, de portofoliul tău cu lucrări și de capacitățile tale atunci când lucrezi cu diferite softuri. Există o multitudine de factori de care depinde salariul tău. Poți lucra simultan la mai multe proiecte, la mai multe companii.

- Pentru a ridica puțin buna dispoziție, doresc să verific dacă acest zvon este adevărat. Arhitecții dorm vreodată?

- Arhitecții nu dorm (zâmbește). Somnul este pentru cei slabi. Să dormi mult nu e bine pentru sănătate. Trebuie să muncești tot timpul.

A intervievat Anatol Fornea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Declin

Vals

Top 6 cele mai dezgustătoare mâncăruri din lume